info@SavaVR.com +381 11 2682 555

Sve što možete zamisliti je stvarno, reči su Pikasa, koji bi bez sumnje bio ljubitelj virtuelne realnosti. Zašto virtuelna realnost kada je stvarnost oko nas? Odgovor je u vašoj mašti i želji za istraživanjem sveta koji nije na dohvat ruke.

Šta je virtuelna realnost

Iza termina virtuelna realnost krije se želja da pojedinac proživi iskustvo iz realnog života, ali u digitalnom okruženju. Šta to znači? To znači da nam je današnja tehnologija omogućila da se uz pomoć VR naočara „teleportujemo” na neko drugo mesto, odnosno da uronimo u virtuelnu realnost i da je doživimo kao da se zaista tamo nalazimo.

Kako se VR koristi u nastavi

Kroz nastavu pokušavamo da učenike emotivno povežemo sa različitim aspektima života, kulture i tradicije koji nas svakodnevno okružuje u Srbiji. Takođe, nastava ima za cilj da razvije kognitivne sposobnosti učenika kroz maštu i vizuelizaciju pojmova. Ako govorimo o istoriji, većina nas može samo da zamisli kako je izgledao i kako se oblačio srednjovekovni vitez. Međutim, VR tehnologija nam omogućava da sa učenicima zajedno uronimo u to iskustvo: i vizuelno - putem VR naočara, i zvučno. Učenici kroz VR doživljavaju autentični kontekst učenja i sadržaj koji se kvalitativno razlikuje od dvodimenzionalnih slika ili video-zapisa na ekranu.

Učenje u vizuelnom, prostornom i zvučnom kontekstu

Kada učimo o domaćim životinjama, mi ih posmatramo i slušamo u njihovom prirodnom staništu. Možemo da slušamo i gledamo viteza koji oblači sve delove svoje opreme, sedla i jaše konja sa štitom i mačem u ruci. VR tehnologiju koristimo da ponudimo digitalizovano iskustvo posete srednjovekovnom srpskom manastiru, dok u isto vreme slušamo manastirska zvona ili umetničko izvođenje pesme koja je za taj manastir vezana.

Šta VR znači našim učenicima

VR tehnologiju i naše autorske scenarije koristimo kako bismo motivisali učenike Save na putu učenja i očuvanja srpskog jezika. Sve VR lekcije prate pažljivo osmišljeni program i one pomažu učenicima da nauče nove reči, savladaju nove pojmove i daju im osnovu za vežbanje konverzacije. Želimo da, iako žive daleko od Srbije, sa naših časova ponesu autentično iskustvo koje će pamtiti.